Kyläkoulu ja päivähoito


Luhalahden koulu, kylämme ylpeys, on seissyt jo vuodesta 1901 läpi tuulten ja tuiskujen koulunmäellä. Täältä on on lähtenyt tuhansia oppilaita kohti jatko-opintoja. Ala-asteen lisäksi, todellisena varhaiskasvatuksen ahjona, toimii ryhmäperhepäivähoito Päivänsäde. Täältä totutaan jo taaperoiästä luonnonläheiseen ja rauhalliseen ympäristöön ja valmistutaan vierestä seuraten siirtymään eskarin ja alakoulun puolelle.

Eskarin lisäksi koulussa opetetaan luokkia 1-6, täältä koulutien rauhallisen ja luonnonläheisen alun jälkeen on helppo jatkaa suurempiin opinahjoihin. Luokat ovat kaupunkikouluihin verraten pieniä, siten on opettajilla oikeasti aikaa jokaista oppilasta varten. Onhan selvää että koulutien alussa lapset kasvavat ja kehittyvät omaan tahtiinsa ja juuri siksi on tärkeää että koulumme tarjoaa oppilailleen juuri heidän tarvitsemansa alkeet. Meillä ei sulauduta joukkoon, kuten usein suuremmissa kouluissa valitettavasti tapahtuu.

Hyvin keskeinen asia on koulumme luonnonläheisyys. Vuonna 2008 saimme siitä kiitoksena Vihreä koulu -nimen ja näitä periaatteita vaalitaan suurella sydämellä myös tulevaisuudessa. Luullaksemme kaupunkikoulujen päiväohjelmiin eivät sisälly makkaranpaistoretket metsälaavuille tai uimaretket kylän hiekkarannalle. Kyläkoulumme mahdollistaa kaiken tämän. Nyt, koulun jatkon myös varmistuttua, katsomme luottavasti tulevaisuuteen.

Luhalahden yläkansakoulu lukuvuonna 1935-36; mukana on kaikki neljä luokkaa. Nämä 63 oppilasta työskentelivät koulurakennuksen kahdessa suuressa luokkahuoneessa: alaluokkia (1-2) opetti rva Aino Hankala ja yläluokkia (3-4) K.P. Hankala.

Molemmat olivat 40 vuotta luhalahtelaisten opettajina ja mukana kyläläisten iloissa ja suruissa, K.P.H. 1906-46 ja A.H. 1907-46